25 Aralık 2012 Salı

Haşerelerin sebep olduğu hastaliklar



Böcekler bir çok hastalığa sebep olurlar. Dünyada en çok tür çeşitliliğine sahip grup böcekler alemidir. Bu kadar çeşitlilik içinde değişik türlerin farklı hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir. İnsanların en çok temas halinde olduğu akarlar (miteler) yatakta, yorganda, yastıkta, oluşturdukları dışkılar ve salgılarıyla alerjik reaksiyonlara sebep olurlar.

Mitelerin sebep olduğu hastalıkların başında solunum yoluyla bulaşan alerjik astım, alerjik rinit, bronşit , alerjik göz nezlesi, egzama vb. hastalıklar gelmektedir. Sık rastladığımız hamam böcekleri ise açıkta bırakılan gıdalar üzerinde dolaşarak salya, dışkı ve yumurtlarını bırakır. Hamam böceği hastalıkları bu yolla bulaştırır. Hamam böceklerinin sebep olduğu hastalıklar hepatit, gıda zehirlenmesi, veremdir. 

Fareler sık rastladığımız bir haşere grubudur. Lağım yakınlarında, tuvaletin olduğu her yerde görülebilirler. Fareler gezindiği yere mikropları da götürür. Bu mikroplar gözle görülmezler ve insanlar bunlara maruz kalır.

Geçtiğimiz yıl rastladığımız Hanta virüsü farelerinde içinde bulunduğu kemirgenler yoluyla taşınmıştır. Farelerin sebep olduğu hastalık, hastalıklı kemirgenin dışkısı, idrarı veya salyasıyla doğrudan temas veya soluma yoluyla bulaşır. Hastalıklara sebep olan bir başka haşere çeşidi ise pirelerdir. Pirelerin sebep olduğu hastalıklar oldukça fazladır. Bunun nedeni parazit yaşadığı için başka canlıdan aldığı mikropları geçtiği diğer canlıya kan yolu ile bulaştırdığı için kolaylıkla çeşitli enfeksiyonlara neden olmaktadır.

Pirelerin sebep olduğu hastalıklar tifüs, dizanteri, cilt hastalıkları, alerjik hastalıklar, veba, humma gibi ciddi rahatsızlıklardır. Böceklerin sebep olduğu hastalıkları önlemek için önceden maruz kalınan haşere türüne göre önlem alınmalıdır. Bu böceklerle amatör, bireysel, sağlığa zararlı ilaçlarla mücadele edilmemelidir. Böcek ilaçlama konusunda uzman ekibimizle her türlü haşereye karşı ilaçlama yapmaktayız. Böcek ilaçlama yaptırırken anlaştığınız firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olduğuna dikkat ediniz. İlaçlama konusunda her türlü destek için böcek ilaçlama firması aranmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder